Update van Hanka en Derk

Hoi hoi,
Misschien hebben jullie al wat voorbij zien komen via social media maar er is de afgelopen periode weer veel gebeurd hier. Dus, tijd voor een update.

Nieuw schooljaar ⭐
De scholen beginnen hier altijd weer in januari met een nieuwjaar dus ook wij doen dit met ons Skills Centre. Er zijn nieuwe jongeren in het programma gekomen en met het huidige aantal van 16 jongeren zitten we vol. Er staan een paar jongeren op de wachtlijst, dat mochten er jongeren een baan krijgen of niet meer kunnen komen zij een plekje krijgen.
Het is heel erg leuk om met een nieuwe groep te werken en het is weer totaal anders dan vorig jaar. Vorig jaar hadden wij veel jongeren met ernstige drugproblemen en die moesten overleven op straat. Wij merkten dat zij anderen jongeren negatief beïnvloeden en daarom hebben wij bij de aanname van nieuwe jongeren gekeken of zij niet ernstig verslaafd waren. De meeste jongens van de doelgroep waar wij mee werken gebruiken wel wiet of zijn vaak dronken. Dat is natuurlijk niet wenselijk maar wij willen juist graag deze jongeren een kans geven om hun leven te veranderen. We merken wel dat wij voor jongeren die stelselmatig harddrugs gebruiken en betrokken zijn bij gangs wij geen veilige plek kunnen bieden voor de anderen jongeren en daarom hun doorverwijzen naar een ander project die zich wel op die doelgroep richt.

De afgelopen maanden hebben wij de nieuwe groep een beetje leren kennen en wij voelen ons bevoorrecht dat wij met zulke mooie jongeren mogen werken! Van de 16 jongeren hebben helaas wel 10 jongeren problemen met drugs, meer dan de helft van de jongeren is opgegroeid zonder zijn of haar eigen ouders, meer als de helft van de ouders is verslaafd aan alcohol en huiselijk geweld is elk weekend aan de orde, 1 jongen heeft AIDS en 1 jongen van 17 heeft een kind maar niemand in zijn familie weet dit (hier wordt nog aan gewerkt 😉 ). En dit is nog maar een greep uit de problemen die deze jongeren dagelijks tegenkomen. Hoe moeilijk is het wel niet voor hun om op te groeien in een omgeving waar zelfs je eigen familie tegen je liegt, steelt en slaat en je niemand kan vertrouwen. Daarnaast zijn al de jongeren die bij ons betrokken zijn lager begaafd en moeten zij ook hierin een weg vinden in de maatschappij. Genoeg uitdagingen voor ons de komende tijd maar gelukkig hoeven wij dit niet alleen te doen want: we hebben geweldige versterking gekregen!

Team Skills Centre 
Drie jaar geleden zijn Derk en ik samen het Skills Centre gestart zonder personeel. Na 1 jaar hebben wij versterking gekregen van een Nederlands koppel en ook dit jaar zijn we zoooooo blij dat een Nederlands koppel (Sjoerd en Ilse Marinus, Google ze maar even want zij zijn te gek) zich inzetten bij het Skills Centre. Het mooie nieuws is dat zij de verantwoording van het Skills Centre gaan overnemen als wij weg zijn tot het einde van het schooljaar.
Daarnaast konden wij door onze geweldige donateurs en doneeracties meer personeel in dienst nemen en werken er nu drie Zuid-Afrikanen bij het Skills Centre:
Zaida werkt twee dagen in de week in de keuken om de jongeren te leren koken en gerechten te voorkopen aan bedrijven in de buurt.
 
Robin geeft drie dagen in de week houtlessen en leert de jongeren wiskunde en Afrikaans.
 
Carvin is gespecialiseerd in jongeren begeleiden met verslavingsproblemen en gedragsontwikkeling. Hij heeft bij verschillende overheidsprogramma’s gewerkt en hij sluit precies aan bij onze doelroep. Carvin werkt momenteel nog vrijwillig voor het project maar hopelijk kunnen wij ook voor hem fondsen gaan werven zodat hij langer bij ons project werkzaam kan zijn.
Door deze fantastische versterking is er ruimte ontstaan voor Derk om zich meer te focussen op het stroopwafelbedrijf en de marketing van de organisatie Victory4All. Hij is dus niet meer betrokken bij het Skills Centre maar probeert met al zijn energie de stroopwafels aan de man te krijgen hier in Zuid-Afrika.

Stroopwafels viral 
Zoals benoemd waren wij de laatste tijd erg actief op social media en dit begon allemaal met een filmpje van social influencer Bas Smit op Instagram. Derk had een filmpje op zijn Instagram gezien van een man die een zak houtskool over zijn gezicht deed en heen en weer schudde. Bas Smit zocht iemand blonds die dit ook wilde doen en Derk reageerde hierop dat hij voor een donatie van 150 euro aan het stroopwafelproject dit wel wilde doen. Bas Smit vond dit een mooi initiatief en deelde de (impulsieve) actie van Derk op zijn Instagram (klik voor video) en vanuit daar is er een bedrag van meer dan 7000 euro voortgekomen. Vanuit die actie zijn er meerdere nieuwe contacten ontstaan waaronder de Tubantia die Derk heeft geïnterviewd voor de krant. Nadat Derk in verschillende kranten stond is hij benaderd door 3 radiostations voor een radiointerview (2 gehad, 1 komt nog in NL). Verschillende mensen die de krant hebben gelezen of het radio interview hebben gehoord hebben geld gedoneerd en zo is er 1000 euro opgehaald voor de stroopwafel fabriek. Super gaaf allemaal en wij zijn super dankbaar!
De dag voordat het balletje ging rollen (wat wij natuurlijk niet wisten) vroegen we ons nog af of het wel allemaal ging lukken om een onderneming hier op te starten. Het komt niet zo vaak voor maar zelfs Derk zag het even niet zitten 😉 We hebben toen samen ervoor gebeden en het in Gods handen gelegd. En hop de dag erop zorgt God voor zoveel bemoediging en voorziening. Nogmaals: we zijn ontzettend dankbaar.
Binnenkort horen jullie meer over de stroopwafelfabriek van ons enige echte stroopwafelbakkertje: Derk Oosterveld. Vlogje, dat soort dingen.

Tot slot 
Dit was bijna een boekwerk van een nieuwsbrief dus ik ben blij dat je nog steeds niet bent afgehaakt als je dit nu leest ;-). Voor ons zit de tijd hier bijna op en gaan we de laatste twee maanden dat we hier zijn nog alles geven om de mensen hier zo goed mogelijk te dienen. Om alles zo goed mogelijk over te dragen en af te sluiten.
We kijken er naar uit om weer in Nederland te wonen en onze vrienden en familie meer te kunnen zien. Tegelijkertijd voelt het ook dubbel. We zullen het project, de jongeren en het leven hier vast ontzettend gaan missen. Derk is volop bezig het stroopwafelbedrijf goed neer te zetten en wil eigenlijk nog niet weg ;-), maar uiteindelijk weten we dat het straks goed is om te gaan en het over te dragen. Onze visie is altijd geweest om het Skills Centre (en daaruit voortvloeiend het stroopwafelbedrijf) neer te zetten en over te dragen.

En ook, hoe gaat het eigenlijk zijn om na drie jaar Zuid-Afrika weer in Nederland te wonen? Waar gaan we wonen, wat voor werk gaan we doen? … Maar goed, gelukkig is het nog niet zover en gaan we nog even zoals Derk dat altijd zegt: vol gas!
Binnenkort ontvangen jullie een e-mail met meer info over de komende maanden en onze plannen. We nemen jullie daar natuurlijk graag in mee!

Groetjes, Derk & Hanka

Wil je investeren in het Skills Centre en/of het stroopwafelbedrijf  (voor bijv. een tweede productielijn)? Klik dan hier om te doneren. Belasting aftrekbaar ;).