Update Hanka en Derk

Hanka hier met tekst en een video. Weer even een teken van leven vanuit het prachtige Zuid-Afrika. We zijn blij dat het lente geworden is want het was soms bibberen de afgelopen maanden. Wat veel mensen uit Nederland onderschatten is dat het soms wel echt koud kan worden hier. Er is hier geen lekkere vloerverwarming of kachel en met temperaturen tussen de 7 en 15 graden is het gewoon koud in huis. Maar gelukkig schijnt het zonnetje weer lekker dus het wordt alleen nog maar beter. Zo even heerlijk Nederlands over het weer gepraat… Nu kunnen we door 😉
Het is zeer begrijpelijk dat de jongeren toevlucht zoeken tot iets waardoor ze hun zorgen en pijn kunnen vergeten want zij maken zeer pijnlijke dingen mee. De moeder van een van de jongens bijvoorbeeld is altijd dronken. Zijn vader is overleden en er is niemand die voor inkomen voorziet bij hem thuis. Zijn moeder geeft al het geld wat ze hebben uit aan alcohol en de momenten dat ze nuchter is, zijn zeldzaam. Ze begint in de ochtenden al te drinken en als deze jongen thuis komt van het Skills Centre treft hij altijd een dronken moeder met veel anderen dronken in zijn huis aan. Hij kan niet rustig slapen want er wordt altijd geschreeuwd of hij wordt uit zijn bed getrokken om op de bank te gaan slapen omdat iemand die dronken is niet naar huis kan. Er is geen eten en hij probeert soms aan eten te komen voor hem en zijn jongeren nichtje van 9 die ook in het huis woont. Als hij echt honger heeft gaat hij sporten want dan voelt hij de honger in zijn maag niet meer.

Een andere jongen vertelde mij vorige week in tranen dat hij zich zo alleen voelt. Hij heeft geen ouders meer en een familielid die er nog wel is heeft een poging tot misbruik gemaakt maar gelukkig kon de jongen nog net puit het raam springen. Hij zei: ‘er is niemand die om mij geeft’. Als je zoiets hoort dan breekt je hart want je weet dat hij helaas geen familie heeft die goed voor hem zal zorgen. Het doet pijn dat wij hem niet kunnen bieden waar hij recht op heeft namelijk; liefdevolle mensen om hem heen die hem steunen en de liefde geven waarna hij zo verlangt. Wij zijn er natuurlijk wel maar wij en hij weten ook dat wij terug gaan naar Nederland en dat hij dan nog steeds hier is. Gelukkig mogen wij geloven in een God van trouw en die ontzettend veel van deze jongen houdt en het is gaaf om hem hierover te vertellen.

We hadden twee weken geleden een indrukwekkende vrijdag. We hebben met elkaar de Jezus film gekeken en met elkaar het avondmaal gevierd. Veel van de jongeren raakte di ten moesten ook huilen. Sommige jongeren hebben hun leven aan Jezus gegeven! 🙂

Het leven met Jezus is het meest waardevolle wat wij hun kunnen laten zien want dat is de hoop voor hun (net als iedereen trouwens) want ook al moeten zij in verschrikkelijke omstandigheden opgroeien met een groot gebrek aan mensen die hun liefde geven: er is een oplossing. En dat is niet onderwijs, geen baan en zeker niet geld. Dat is Jezus alleen.
 Juist door de moeilijke maanden zijn we maar weer eens te meer gaan beseffen dat het mooiste wat wij kunnen geven aan mensen is de boodschap over Jezus. Kennen jullie het liedje: turn your eyes upon Jesus? Wij gaan proberen dit zoveel mogelijk te doen want hoe groot en onmogelijk soms problemen lijken waar wij hier tegen aan lopen. Alles zal verdwijnen in het licht van Jezus.

Wees niet bezorgd, het wordt geen preek we stoppen hier ;-). We willen alleen nog even zeggen dat het verder goed met ons gaat! Hanka had wel haar enkelbanden gescheurd met voetbal maar dat gaat al de betere kant op. Derk maakt nog steeds stroopwafels – punt, nee, gekheid – en is druk bezig dit bedrijf zelfvoorzienend neer te zetten zodat het een werkplek biedt voor meerdere jongeren. En Jeroah slaapt en speelt heerlijk. De komende weken komt er ook familie op bezoek dus dat is natuurlijk erg gezellig en fijn om ons leven hier te delen met hun.

We krijgen vaak super leuke reacties van jullie en dat waarderen wij echt. Zo leuk hoe jullie meeleven en ons supporteren. We vinden het super leuk om ook van jullie te horen hoe het gaat. Zoals sommige hebben gemerkt zijn we wel soms langzaam met reageren maar we vinden het wel heel leuk :-).

Nog even een leuk filmpje van afgelopen vrijdag en als je Derk wilt inhuren voor je dansfeestje, dan kan je altijd een e-mail sturen ;-).