Preek van de Week

Piet van Walsem sprak n.a.v. het thema “Empowering People” over de transformatie van onze gemeente van ontvanger naar gever.
Hij legde uit dat er een duidelijk verschil is tussen bekrachtiging/kracht geven vanuit de hemel en het aardse begrip bekrachtiging. Hij besprak het begrip bekrachtiging aan de hand van zijn schema van identiteit, autoriteit en verantwoordelijkheid. 

Bij identiteit liet hij ons aan de hand van een aantal voorbeelden het belang van bekrachtiging\bevestiging zien in het leven van ieder mens. Bevestiging is iets dat thuis in het eigen gezin al mag beginnen en is iets heel belangrijks en moois. Bevestiging vindt overigens niet alleen plaats door woorden, maar ook door te laten voelen en te laten zien, zei hij.

Bij een aanzienlijk aantal mensen heeft echter die bevestiging in het eigen gezin onvoldoende plaatsgevonden. Dit bleek ook uit de reactie op zijn vraag aan ons: “Ken je iemand die je bevestigd heeft?” waarbij slechts 25% als eerste zijn ouders noemde.

Hij vertelde hoe een gebrek aan bevestiging thuis hem later had belemmerd in de relatie met zijn vader en hoe God daar door openbaring herstel in had gebracht.
Hij had van God rondom bevestiging/bekrachtiging 3 dingen geleerd die hij voortdurend is gaan toepassen:

1. trouw zijn onder alle omstandigheden, zowel naar God als naar de ander;
2. uitspreken en toepassen van positieve waarden over personen die je ontmoet;
3. naar boven halen van waar iemand goed in is, i.p.v. vergelijken (de maat nemen);
4. mensen helpen om eigenaarschap te nemen, bijvoorbeeld op de werkplek.

Over bekrachting m.b.t. autoriteit deelde hij 2 ervaringen waarop God hem in zijn leven op een bovennatuurlijke manier had bekrachtigd. God gebruikt daarbij personen die van wat God aan hen had gegeven aan hem doorgaven. Het opvallende daarbij was dat hij daar op het moment zelf niet echt iets van merkte, maar sindsdien verbond zich duidelijk Gods kracht aan zijn gebeden voor andere mensen.

Piet had vandaag sterk de indruk dat de gemeente op de rand van grote doorbraken stond en dat hij biddend een transformatie van ontvanger naar gever over de gemeente mocht vrijzetten. Hij zette daartoe goddelijke bestemming vrij om te zien wat anderen nodig hebben. Daarnaast heeft God voor een ieder een dieper doel en een zalving die het juk verbreekt.
Voor mensen die nu hun schouders voelen; goddelijke autoriteit. Voor mensen die hun hart nu sneller voelen kloppen; passie en compassie. Voor mensen die hun knieën voelen bewegen; een zalving van voorbidding en het vrijzetten van het vader- en moederhart van God 


Klik voor de podcast van de preek op onderstaande hyperlink:
http://podcast.bereanijmegen.nl/20%20okt%20Piet%20van%20Walsem.mp3

Voo