Preek van de Week

Brian Connolly sprak in het kader van de RELEVANT Conferentie er over dat Jezus ons opnieuw in vuur en vlam wil zetten voor Hem, zoals in de tijd dat we tot geloof in Hem kwamen.

Hij haalde het voorbeeld aan van Petrus die ooit door Jezus was geroepen om Hem die volgen en hij gehoorzaamde direct. Petrus had, na de kruisdood van Jezus, teleurgesteld over zichzelf en onzeker over het hoe nu verder, zijn oude beroep van visser weer opgepakt.

Zodra Petrus begreep dat Jezus hem vanaf het strand riep, kon hij niet langer wachten en sprong overboord om Hem opnieuw te volgen. Vervolgens herstelde Jezus liefdevol de relatie die was beschadigd door de ontkenning (3x) op Golgotha dat Petrus een van Jezus discipelen was. Deze ontmoeting veranderde opnieuw zijn hele leven.

Zo wil Jezus ons ook opnieuw ontmoeten en ons uitdagen om uit onze comfortabele, bekende situatie te stappen en in het onbekende te stappen. In Jezus mogen wij sterk zijn, waar we ons (daarbij) zwak voelen, Hij wil gewone mensen zoals ons krachtig gebruiken voor de bouw van Zijn koninkrijk.

Brian zag, ten opzichte van vorig jaar, een groeiende honger in onze gemeente en zei dat God dit vuur nog feller wilde laten branden door ons beter te laten begrijpen wat Jezus voor ons gedaan heeft.

Hij legde uit dat als we Jezus liefde voor ons werkelijk gaan zien, we onze liefdesrelatie met Hem  willen verdiepen. Het is namelijk mogelijk dat we ons op Jezus richten vanwege de wonderen die Hij in ons leven kan doen (Zijn hand), in plaats van dat we relatie met Hem zoeken (Zijn hart). En dat is niet Gods bedoeling, het gaat om liefdevolle relatie.

Aan de hand van het verloop van het laatste avondmaal liet hij ons zien hoe bij dit avondmaal, in de Joodse cultuur van toen, het proces doorlopen werd van een bruidegom die de hand van de bruid kwam vragen en vervolgens vertrok om voor hen een woonplaats in het huis van de vader voor te bereiden. Vervolgens brak een langere periode van wachten aan op zijn terugkomst voor het voltrekken van het huwelijk en het vieren van het huwelijksfeest.

Wij mogen als gemeente, zoals de vijf wijze maagden uit de gelijkenis die met een gevulde olielamp de komst van de bruidegom verwachtten,  ons vol verwachting voorbereiden op de komst van onze bruidegom Jezus.

Gebaseerd op houding van de vrouw die Jezus voeten waste met haar tranen en zalfde met dure olie vanwege de vergeving die zij van Hem ontving, stelde hij ons een vraag: ” Wat is jouw houding, wat breng jij naar Jezus, uit dankbaarheid voor wie Hij is en de liefde die Hij voor jou heeft getoond?”

Hij riep ieder van ons op om de liefdevolle relatie met Jezus verder te verdiepen en ons vol verwachting voor te bereiden op Zijn komst en te doen wat Hij daarbij van ons vraagt.